Zelf schutting maken

Zelf schutting maken

Wanneer u zelf een schutting wilt maken, kan u dat veel kosten besparen. Bedenk wel dat zelf een schutting maken niet voor iedereen weg is gelegd en weet dus waar u aan begint. Enige ervaring met houtgereedschap is wel een vereiste en probeer iemand te vinden die u mee wil helpen met het maken van uw eigen schutting. Om het u nog makkelijker te maken, geeft MijnSchutting u tips op een zelf een schutting te maken en te plaatsen. De houten schutting is de meest voorkomende schutting en dit is eigenlijk ook de enige schutting die u helemaal zelf kunt maken. MijnSchutting geeft daarom tips die specifiek gericht zijn op het maken van een houten schutting.

Tips om zelf een schutting te maken

Tip 1 | U kunt schuttingplanken en schuttingpalen in de winkel kopen, maar wanneer u zelf hout verzamelt of ergens goedkoop hout kunt vinden, bespaart dit nog meer kosten. Denk bijvoorbeeld aan steigerhout of pallethout, dit is tegenwoordig veel te vinden en is ook prima geschikt om een schutting te maken. Verzamel de afmetingen van uw toekomstige schutting en u kunt beginnen met het bewerken van het hout. Schaaf de planken op en zaag de slechte stukken ervan af. Zaag vervolgens het hout in de juiste afmetingen en behandel ze met beits zodat u de schutting daarna kunt gaan plaatsen.

Tip 2 | Schroef de eerste en de laatste paal vast aan de muur en span daartussen een touwtje zodat alle palen netjes op één lijn komen te staan.

Tip 3 | De schuttingpalen worden met paalpunten in de grond gezet. Voordat u de palen in de houder zet, is het verstandig om deze onderste stukken van de palen te bewerken met menie zodat het hout nog langer meegaat. Wilt u de schuttingpalen zonder paalpunten de grond in graven, behandel dan het hele stuk dat onder de grond komt.

Tip 4 | Giet vervolgens rondom elke paal water en daarna beton. Hierdoor zitten de palen stevig in de grond en gaat het hout minder snel rotten.

Tip 5 | Tot slot kunt u de planken op de palen schroeven. Schroef de planken eerst aan de ene kant met een breedteplank ertussen en begin vervolgens pas aan de andere kant. Als de schutting klaar is,  biedt deze privacy en is tegelijkertijd open.

Veel succes!

Terug naar overzicht